· 

Berlijn in de Benelux (3): Verhip je stad met een snufje Berlijn

Tekst en beeld: Peter Bijl


Om het belang van Berlijn mee te krijgen, hoef je niet per se in Berlijn te zijn. Ook in de Lage Landen zijn diverse plekken te vinden die de bewogen Berlijnse historie ademen. Het zijn ideale plekken bovendien om uw Berlijn-bezoek nog eens goed te herbeleven. Berlijn op Maat-gids Peter zoekt voor Stadtgeist enkele van deze locaties op. Ditmaal ziet hij enkele verwoede pogingen om de creatieve ´´ geest´  van Berlijn te kopieren. Zonder onverdeeld succes, overigens.  

In de Lage Landen denken we bij de term Berlijn maar wat graag aan het hedendaagse, jonge Berlijn. Een stad die nog altijd aantrekt en beweegt – zoals het ook ooit een magneet was voor ons. Een stad waar iedereen kunstenaar lijkt – en het nachtleven ook tussen de middag niet eindigt. Berlijn is trendy, zo heet het. En wordt dan ook gretig gebruikt om klanten te trekken. 'Net als Europa’s meest creatieve broedplaats van dit moment, staat Berlin voor graffiti, cult en extra open minded. Pure smaken verbinden met mooie mensen. Ruim denken, brutaal combineren. Dat is onze overtuiging´, schrijft Bistrobar Berlin op zijn website. Waar het ligt? Arnhem.

Creatieve magneet

Overal in de Benelux lijkt de naam Berlijn immers te moeten werken als een ´creatieve magneet'. In Utrecht is het onder de naam 'Klein Berlijn', in Tilburg als 'Berlijn Cafe´  en zelfs in het - niet bepaald grootstedelijke –  Vlaardingen als 'BRLN'. En wie in de buurt van de Brusselse Kappelenkerk trek heeft in een stevige vette hap, kan terecht in burgerrestaurant 'Berlin Fabrik'; wie wil er immers niet een burger Checkpoint Charlie?

 

Wat in alle enthousiasme echter vergeten wordt, is dat de geest van Berlijn, het unieke DNA van de stad, gevormd door zijn heftige historie, zich simpelweg niet kopiëren laat. Toen ondergetekende na een familiebezoekje eens het Vlaardingse Berlijn bezocht, kreeg hij een spontane aanval van plaatsvervangende schaamte. Met een poster van Berlin Calling aan de wand en een foto van de Brandenburger Tor in de lijst ben je nog ver verwijderd van een Berlijnse sfeer. Zeker als de rest van de zaak een doodgewoon grand cafe lijkt. Of beter gezegd, leek. Dat de zaak sinds afgelopen jaar gesloten is, is misschien nog wel het meest Berlijnse element.

 

Waar je Berlijn wereldwijd nog verder tegenkomt, lees je in dit artikel

En hoe de historie van Berlijn in de Benelux verder naar voren komt, lees je hier, hier en hier.