· 

9 Mei 2018: Dag van Overwinning

Tekst en beeld: Tom Bergrath

De Sovjet-herdenkingsmonumenten in de Berlijnse parken Tiergarten en Treptower Park ontvangen ieder jaar op 9 mei duizenden Russen voor de Russische, nationale herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en de gevallen soldaten van het Rode Leger. Zeer plechtig zijn deze herdenkingsbijeenkomsten in de Duitse hoofdstad niet, kleurrijk des te meer. 

 

Geen bevrijdingsdag in Duitsland

De 9e mei heeft in het westen van Europa geen bijzondere betekenis. In Nederland is 5 mei de nationale bevrijdingsdag, hoewel het zuiden van het land al eerder bevrijd was; België werd stapsgewijs bevrijd, grotendeels in september 1944. Duitsland kent uiteraard geen bevrijdingsdag, het land werd immers bezet in 1945. Wel is er ieder jaar (sinds 1996) op 27 januari een officiële herdenking van de bevrijding van Auschwitz door het Rode Leger.


 

Einde WOII

Dan is er ook nog de 8e mei, de dag dat het Duitse leger capituleerde, waarmee een einde kwam aan het bloedigste conflict uit de geschiedenis van de mensheid. Meer dan 30 jaar geleden hield de toenmalige Duitse president Richard von Weiszäcker  een beroemde toespraak, waarin hij 8 mei 1945 een "dag van bevrijding" voor Europa noemde. Het nieuws van die capitulatie drong pas na middernacht - op de 9e mei dus - door tot Moskou
In Rusland geldt deze datum dan juist als het moment om de overwinning van de Sovjet-Unie op het "fascistische beest" en de ondergang van het Derde Rijk te vieren. 

 

Gevallen Sovjet-soldaten    

Tijdens de Slag om Berlijn, laatste grote gevecht van de Tweede Wereldoorlog, vielen in de verwoeste Duitse hoofdstad behalve soldaten en burgers aan Duitse kant, ook duizenden militairen van het Rode Leger. Die gesneuvelde Sovjet-soldaten hebben hun laatste rustplaats op de Sowjetische Ehrenmale, de Sovjet-herdenkingsmonumenten in Berlijn. Hoewel Berlijn al op 2 mei 1945 volledig in handen van het Rode Leger was, brengen veel Russen juist op 9 mei, de officiële overwinningsdag, een bezoek aan deze herdenkingsmonumenten.

 

Tom Bergrath van STADTGEIST bezocht dit jaar de bijeenkomst in Tiergarten, waar hij verleden jaar juist de overwinningsdag in Treptower Park bijwoonde. Ook in Tiergarten was het, op een steenworp van het Rijksdaggebouw, weer een bont schouwspel - met een klein opstootje en als vast ingrediënt de intocht van Russische motorduivels. Klik door het onderstaande fotoverslag voor een impressie hiervan.