Cultuur

Paul Spies
Cultuur · 07.10.2020
Cultuur werd in Berlijn niet alleen ten tijde van de Koude Oorlog als belangrijk prestigemiddel gezien; het is het nog altijd. Niet alleen heeft de stad nog altijd de beschikking over een dubbele dosis culturele instellingen (eigen versies voor het westen en het oosten), de cultuurinjectie rondom het Museumeiland en Humboldt-Forum doet daar de laatste jaren nog een schepje bovenop. Over de directe band die cultuur en politiek in de Duitse hoofdstad met elkaar onderhouden, en zijn eigen rol...
Herdenken is cultuurpolitiek
Cultuur · 18.11.2018
De Duitse eenheid heeft richting gegeven aan het gezamenlijk herdenken van Duitse historie. In de aanloop naar die ontwikkeling spelen ook de Tour de France, David Bowie en Ronald Reagan een rol. Historicus Edo Schreuders over de Duitse ´herinneringscultuur´.

Cultuur · 03.03.2018
De Polen vormen een van de grootste migrantengroepen in Duitsland en in Berlijn. Toch zijn ze lange tijd onzichtbaar geweest, aldus de veelgeprezen Pools-Duitse journaliste Emilia Smechowski. De nieuwste generatie Polen laten zich echter luider horen. In dit artikel een indruk van de Pools-Duitse migratiegeschiedenis.
Cultuur · 24.02.2018
Er is maar 1 stad in Nederland die qua karakter en straatbeeld raakvlakken kent met Berlijn: Rotterdam. Waar dat aan ligt, doen we voor u uit de doeken.

Cultuur · 11.02.2018
In talloze steden in de Benelux vind je een poging tot Berlijn terug. Maar het unieke DNA van de Duitse hoofdstad laat zich bepaald niet klonen.
Cultuur · 22.12.2017
Overal ter wereld vinden we het imago van Berlijn terug. Zelfs in Zuid-Amerika aten we een currywurst, inclusief trendy Berlijnse sferen. Een reis om de wereld, op weg naar Berlijn.

Cultuur · 27.08.2017
Met voetbalsucces is Berlijn niet bepaald verwend. Toch geeft ook hier volkssport nummer 1 kleur aan het leven in de stad. Zo heeft het oosten: Eisern! Union!
Cultuur · 23.07.2017
Ooit gehoord van Dynamo Berlin? In de jaren tachtig werd dit door haar Stasi-banden veelal verguisde team tien keer op rij kampioen. Maar het team implodeerde na de Wende net zo sterk als de DDR-partijleiding die haar had opgericht. Een rondreis door de vergane glorie van het DDR-voetbal.

Cultuur · 17.05.2017
Berlijn heeft op het gebied van voetbal decennialang de boot gemist. Hoe dat komt, en waarom Hertha BSC als voornaamste club van de Duitse hoofdstad niet veel meer is dan een goede middenmoter, doen we hierbij voor je uit de doeken.