Transformatie

Editie 1 / november 2018


INHOUD

Voorwoord

Stadtgeist is een nieuw Nederlandstalig thematisch magazine vanuit standplaats Berlijn, gemaakt door Berlijn op Maat en Urban Inspiration. Wilt u nieuwe of andere inzichten opdoen? Of u laten inspireren? Berlijn is er de ideale stad voor. Wij nemen u graag mee. Ook live.Hoe Berlijn verandert

GLOBALISERING

Berlijn is in de afgelopen 10 jaar enorm veranderd. Waar dat in zit? En waarin dat zichtbaar is? We doen het voor u uit de doeken. Kernwoord: globalisering. 
historie

De DDR vervaagt

OOST-BERLIJN

In het voormalige Oost-Berlijn worden iconen uit de DDR steeds sterker op ´westerse wijze´ gebruikt. Is de heilstaat een voetnoot in de geschiedenis geworden? 

Vliegveld Tempelhof

ERFGOED

Het grootste open terrein in Berlijn is legendarisch. De sporen van 150 jaar Duitse (én Europese) geschiedenis zijn op het Tempelhofer Feld zichtbaarder dan waar in Berlijn dan ook.
interview

Inspiratie

De oprichters van STADTGEIST stelden elkaar de centrale vraag 'Waarom Berlijn?'. Het werd een gesprek over historie, vrijheid en persoonlijke verandering, gedreven door de unieke kwaliteiten van deze stad.  politiek

Macht

HOOFDSTAD

Het herenigde Duitsland heeft wereldwijd veel meer gewicht dan zijn gedeelde voorganger. In politieke hoofdstad Berlijn balt steeds meer macht samen. Is dat een vloek voor de stad, of een zege voor Europa? 

Vastgoedhaaien

WOONCONFLICTEN

Berlijn heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een speelveld van vastgoedondernemers en projectontwikkelaars. Het is brandstof voor sociaal conflict. Wat willen burgers? En wat doet de politiek?


cultuur


HERDENKEN

Zeker in haar hernieuwde positie als hoofdstad, sleept Berlijn het loodzware verleden met zich mee. Hoe komt dit tot uiting in de Duitse cultuurpolitiek? Is herdenken strategie of trend? 

 stadsontwikkeling

Eindelijk eenheid

BESTEMMINGSPLAN

Rotterdam vs Berlijn

PARALLELSTEDEN