TRANSFORMATIE - Editie 1 / november 2018

VOORWOORD

In uw handen treft u, met een scherm als tussenvorm, het eerste nummer aan van Stadtgeist. Een nieuw online magazine over Berlijn, waarmee u de nieuwste hotspots van de stad kunt leren kennen? Nee.

Een magazine dat relevante thema´s loslaat op Berlijn, en ze benadert vanuit het perspectief van Standort Berlin? Ja. Omdat de Duitse hoofdstad, door haar grootte, ligging en politieke, culturele en historische betekenis, een eigentijdse spiegel is voor universele thema´s. Wilt u nieuwe of andere inzichten opdoen? Of u laten inspireren? Berlijn is er de ideale stad voor.

 

Geen stad in Europa heeft de afgelopen anderhalve eeuw zulke sterke transformaties ondergaan als de Duitse hoofdstad. Wie Berlijn ten tijde van de – nog altijd recente - deling bezocht, en dat nu opnieuw doet, kent de stad niet meer terug. De stad heeft een metamorfose ondergaan; is juist een internationaal laboratorium voor experiment geworden, een stad die vrijheid en ruimte ademt. Maar die tegelijk, altijd en eeuwig, een loodzwaar recent verleden met zich meetorst. Het is een stadsgevoel dat wij, Berlijn op Maat en Urban Inspiration, de afgelopen jaren in de honderden rondleidingen die we voor professionals uit stedelijke ontwikkeling , politiek, cultuur en gastronomie hebben gegeven, telkens weer hebben uitgedragen. Ditmaal doen we dat ook, maar dan in een nieuwe, en tegelijk klassieke vorm: een magazine.

 

In Stadtgeist belichten we de context van Berlijn van binnenuit, met altijd een oog op de historische context. Het is een blik die naar onze mening in de traditionele Nederlandstalige berichtgeving over Berlijn door vluchtigheid te vaak ontbreekt. Daarom staat dit eerste nummer van Stadtgeist in het teken van dat kernwoord dat Berlijn gedurende de afgelopen anderhalve eeuw als geen ander heeft getypeerd: Transformatie. Een passend thema volgens ons, in dit jaar dat de Berlijnse Muur definitief langer verdwenen is dan ze heeft gestaan. En een mooie opmaat bovendien voor de twee edities die moeten volgen: Ambitie en Visie.

 

Veel plezier en inspiratie gewenst, en hopelijk tot in Berlijn!

 

Peter Bijl

Tom Bergrath

Paul de Bruijn