Leven

Hofdames
Leven · 15.03.2021
Ze worden de ‘hofdames’ genoemd: Bianca Ernst, Charlotte Ernst en Simone Tenda. In oktober 2015 wonnen zij de open oproep voor pioniers die samen met de gemeente de Utrechtse Vlampijpzone op de creatieve kaart willen zetten. Het is inmiddels 6 jaar later en 'het Hof van Cartesius', vlamt alsof het al decennia bestaat. Dit wonderlijke project combineert grote ambities met een Hollandse nuchterheid.
De lokroep van het groen
Leven · 05.02.2021
2021 wordt een jaar vol uitdagingen voor onze steden. De verstrekkende plannen van regeringen en andere instituties in reactie op de pandemie plaatsen maken urbaan leven niet aantrekkelijker. Tegelijkertijd is er veel interesse voor een leven ‘in the middle of nowhere’, waar je ‘off-the-grid’ je eigen groenten kweekt groeit. Staan stedelijke samenlevingen een grote uittocht te wachten? Een eerste verkenning.

Leven · 17.10.2020
Stadmaker Paul de Bruijn zette in 2013 het burgerinitiatief Coehoorn Centraal op, in Arnhem. Het proces was taai, maar heeft voor zijn stad nieuwe visies op gebiedsontwikkeling opgeleverd.
Leven · 01.11.2018
Berlijn is het afgelopen decennium in rap tempo veranderd. De stad is tussen 2008 en 2018 sterk gegroeid: ze toont en ademt globalisering, op vrijwel alle vlakken.

Interview: Waarom Berlijn?
Leven · 30.10.2018
Waarom Berlijn? Het is een vraag die ons de afgelopen jaren meer dan eens gesteld is. Omdat het een stad is die, vanwege verschillende redenen, een aantrekkingskracht op ons heeft gehad. Maar als er iets is dat ons drie, STADTGEIST-redacteuren Paul de Bruijn, Tom Bergrath en Peter Bijl (vlnr), met elkaar verbindt, is dat Berlijn ons de afgelopen jaren ook op persoonlijke vlakken heeft veranderd. Welke inspiratie we in de stad hebben opgedaan? En hoe die persoonlijke transformatie eruit ziet? We...
Leven · 17.10.2018
Natuurlijk spreekt de Berlijnse Muur, bijna 30 jaar na haar vreedzame Val, nog altijd tot de verbeelding. De gespannen deling van de stad liet ook op gebied van stadsontwikkeling diepe kloven na, tot op de dag van vandaag. ‘Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört’, zei voormalig West-Berlijnse burgemeester en Bondskanselier Willy Brandt bij de hereniging van ´West´ en ´Oost. Zijn woorden zouden nog lang toekomstmuziek blijven: vanaf 2009 leek Berlijn pas echt samen te groeien - en...