Leven

Circulair pionieren in Utrecht: Hof van Cartesius
Leven · 15.03.2021
Het Hof van Cartesius in Utrecht pioniert op het terrein van circulair bouwen. STADTGEIST-redacteur Paul de Bruijn kreeg er een rondleiding en kwam veel te weten over dit unieke project.
Stedelijke leegloop? Of: De lokroep van het groen
Leven · 05.02.2021
2021 wordt een jaar vol uitdagingen voor onze steden. De verstrekkende corona-maatregelen maken urbaan leven werledwijd niet aantrekkelijker. Tegelijkertijd is er - vooral bij hen die het kunnen betalen - veel interesse voor een leven ‘in the middle of nowhere’, waar je je eigen groenten kweekt groeit. Staan stedelijke samenlevingen een grote uittocht te wachten? Een eerste verkenning.

Leven · 17.10.2020
Stadmaker Paul de Bruijn zette in 2013 het burgerinitiatief Coehoorn Centraal op, in Arnhem. Het proces was taai, maar heeft voor zijn stad nieuwe visies op gebiedsontwikkeling opgeleverd.
Leven · 01.11.2018
Berlijn is het afgelopen decennium in rap tempo veranderd. De stad is tussen 2008 en 2018 sterk gegroeid: ze toont en ademt globalisering, op vrijwel alle vlakken.

Interview: Waarom Berlijn?
Leven · 30.10.2018
Waarom Berlijn? Het is een vraag die ons de afgelopen jaren meer dan eens gesteld is. Omdat het een stad is die, vanwege verschillende redenen, een aantrekkingskracht op ons heeft gehad. Maar als er iets is dat ons drie, STADTGEIST-redacteuren Paul de Bruijn, Tom Bergrath en Peter Bijl (vlnr), met elkaar verbindt, is dat Berlijn ons de afgelopen jaren ook op persoonlijke vlakken heeft veranderd. Welke inspiratie we in de stad hebben opgedaan? En hoe die persoonlijke transformatie eruit ziet? We...
Leven · 17.10.2018
Natuurlijk spreekt de Berlijnse Muur, bijna 30 jaar na haar vreedzame Val, nog altijd tot de verbeelding. De gespannen deling van de stad liet ook op gebied van stadsontwikkeling diepe kloven na, tot op de dag van vandaag. ‘Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört’, zei voormalig West-Berlijnse burgemeester en Bondskanselier Willy Brandt bij de hereniging van ´West´ en ´Oost. Zijn woorden zouden nog lang toekomstmuziek blijven: vanaf 2009 leek Berlijn pas echt samen te groeien - en...