Wat is STADTGEIST?

STADTGEIST is een bureau voor cultuurpr Nederlandstalig online magazine,ontwikkeld vanuit onze standplaats Berlijn. U vindt hier artikelen rond politiek, cultuur en historie in Duitsland (en Europa). Met Berlijn als stromende inspiratiebron. STADTGEIST is een initiatief van Peter Bijl en Tom Bergrath, oprichters van Berlijn op Maat.


Politiek, cultuur en historie

STADTGEIST is gericht op een Nederlandstalig publiek, dat vanuit beroep, studie of hobby behoefte heeft aan verdieping en achtergrond bij ontwikkelingen en gebeurtenissen in Duitsland en Berlijn. Onze focus ligt daarbij in eerste instantie op onderwerpen die interessant zijn in een bredere Europese context, in het bijzonder voor de Benelux. Gezien onze hoofdthema's (politiek, cultuur en historie) zullen wij de inhoud van onze berichtgeving in het bijzonder toesnijden op lezers die werkzaam (willen) zijn in de publieke sector, de media- of cultuurbranche en voor maatschappelijke organisaties. U kunt van ons bijvoorbeeld berichten verwachten over politieke vernieuwing, stadsontwikkeling, maatschappelijke innovatie, cultureel ondernemerschap en omgang met historie en erfgoed.  

Internationaal trefpunt

Waarom Berlijn? Nu wij hier meer dan 10 jaar wonen en werken, zijn wij doordrongen van de sleutelrol, die deze stad speelt in het hedendaagse Europa. Berlijn is een brug tussen wat nog niet zo lang geleden Oost- en West-Europa heette. Berlijns recente geschiedenis is richtinggevend geweest voor de koers van de Europese Unie en haar voorganger, de Europese Gemeenschap. Sinds het vallen van de Muur en de Duitse hereniging in de periode 1989/1990, is de stad niet alleen een kosmopolitische cultuurmetropool geworden, maar ook een politiek centrum van mondiale allure. Berlijn is een inspirerend trefpunt voor bestuurders, cultuurmakers, wetenschappers en andere creatieve denkers en doeners van over de hele wereld. Iedere dag opnieuw.


Relevant voor NL en BE

Het gaat ons om context van internationale ontwikkelingen, waarvan Berlijn in Europa een belangrijk toneel is. Op STADTGEIST zult u - in tegenstelling tot traditionele media - weinig hard economisch nieuws of sensatiegerichte stukken tegenkomen. Wij willen ons in plaats daarvan juist richten op onderwerpen die - ons inziens - relevant zijn voor een Nederlands en Vlaams publiek, maar (te) vaak over het hoofd worden gezien.  Juist in deze stad vinden evenementen, ontmoetingen en ontwikkelingen plaats met implicaties, die tot ver buiten de Duitse grenzen reiken. Op deze site zult u daarvan regelmatig indrukken opdoen. Niet in de laatste plaats is de inhoud van STADTGEIST ook een verlengstuk - of startpunt, zo u wilt - van onze tours, excursies en stadsexpedities in Berlijn en omgeving. Met deze activiteiten willen willen wij reisgezelschappen inspiratie, verdieping en achtergrond bij de voor hen relevante thema's bieden. Uiteraard op locatie, in de Duitse hoofdstad. 

Kennis, contacten en inspiratie

Professionals (in de bovengenoemde vakgebieden) op zoek naar specialistische informatie en contacten in Berlijn willen wij met STADTGEIST een kennisplatform bieden. Met onze organisatie Berlijn op Maat beschikken wij over veel ervaring in het ontwikkelen van excursies, tours, workshops en reisprogramma's in deze inspirerende stad. Wij kunnen voor u en uw organisatie of gezelschap een kennis-, netwerk-, of inspiratiereis samenstellen. Ons doel zodat u na een Berlijn-bezoekt terugkeert met een extra koffer, gevuld met geestelijke bagage, frisse ideeën en nieuwe connecties. Neem vooral contact op met ons op over de mogelijkheden.