Politiek

Steden aan de geopolitieke tafel
Politiek · 17.05.2021
Nu thema's als duurzaamheid en klimaat hoog op de mondiale politiek agenda staan, groeien de mogelijkheden voor grote steden om hun internationale invloed uit te breiden. Ondertussen verenigen steden zich meer en meer in internationale organisaties. Kunnen steden er verhoudingen in de wereldpolitiek op hun kop zetten?
Politiek · 28.10.2018
Vanwege de cruciale betekenis van Duitsland voor Europa is het van belang om de Duitse politiek niet allen te volgen, maar ook om deze te doorgronden. Vanuit het centrum van de Duitse macht is dat al geen eenvoudige opgave, laat staan buiten de Duitse staatsgrenzen. STADTGEIST wil in in deze en komende edities (internationale) machtsstructuren in de Duitse hoofdstad ontrafelen. Dat behelst veel meer dan alleen het reilen en zeilen van Angela Merkel of andere kopstukken. We trappen af met met...

Politiek · 17.10.2018
De Berlijnse woningmarkt is een slagveld geworden. Na een decennialange stagnatie is de stad de laatste jaren zodanig angesagt dat ze de groeiende vraag naar woonruimte amper kan bijhouden. Nu voor de investeerders alle middelen geoorloofd lijken, lopen de sociale spanningen op. Maar welke factoren hebben die Berlijnse woningmarkt zo overspannen gemaakt? We lichten er een aantal uit.
Politiek · 02.05.2018
De Dag van de Arbeid is al sinds jaar en dag een fenomeen in Berlijn. Ieder jaar op 1 mei is Kreuzberg het toneel van levendige demonstraties en straatfeesten. Stadtgeist doet verslag - en verklaart waarom deze dag vrijwel overal in Europa wordt gevierd - behalve in Nederland

Politiek · 15.04.2018
Tekst en beeld: Tom Bergrath
Politiek · 19.01.2018
Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. In Duitse socialistische kringen zijn het nog altijd klinkende namen. Dat bleek wel uit de hoge opkomst voor de Luxemburg-Liebknecht-demonstratie, de jaarlijkse winterse herdenkingsmars ter ere van deze, in 1919 vermoorde voorvechters van de Duitse arbeidersbeweging. STADTGEIST liep mee, en rapporteert.

Politiek · 21.10.2017
Berlijn zet je aan het denken. Voor inspirerende woorden hoef je soms alleen maar om je heen te kijken.