Transformatie

Transformatie · 02.11.2018
De DDR: er is steeds minder van over, in het oude Oost-Berlijn. Op zoek naar de sporen van de socialistische heilstaat.
Transformatie · 01.11.2018
Berlijn is het afgelopen decennium in rap tempo veranderd. De stad is tussen 2008 en 2018 sterk gegroeid: ze toont en ademt globalisering, op vrijwel alle vlakken.

Transformatie · 30.10.2018
Waarom Berlijn? Het is een vraag die ons de afgelopen jaren meer dan eens gesteld is. Omdat het een stad is die, vanwege verschillende redenen, een aantrekkingskracht op ons heeft gehad. Maar als er iets is dat ons drie, Stadtgeist-redacteuren Paul de Bruijn, Peter Bijl en Tom Bergrath (vlnr), met elkaar verbindt, is dat Berlijn ons de afgelopen jaren ook op persoonlijke vlakken heeft veranderd. Welke inspiratie we in de stad hebben opgedaan? En hoe die persoonlijke transformatie eruit ziet? We...
Transformatie · 28.10.2018
© Peter Bijl

Transformatie · 24.10.2018
In diverse Nederlandse steden, zowel groot als klein, worden kroegen, uitspanningen of dansavonden naar Berlijn vernoemd. Zonder daarbij te bedenken dat het unieke DNA van de Duitse hoofdstad helemaal niet te klonen valt. Al is er 1 stad die, zij het slechts een klein beetje, in de buurt komt: Rotterdam. Waar dat aan ligt? Een aantal opmerkelijke parallellen in stedelijke ontwikkeling. We doen ze in dit artikel uit de doeken.
Transformatie · 17.10.2018
Natuurlijk spreekt de Berlijnse Muur, bijna 30 jaar na haar vreedzame Val, nog altijd tot de verbeelding. De gespannen deling van de stad liet ook op gebied van stadsontwikkeling diepe kloven na, tot op de dag van vandaag. ‘Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört’, zei voormalig West-Berlijnse burgemeester en Bondskanselier Willy Brandt bij de hereniging van ´West´ en ´Oost. Zijn woorden zouden nog lang toekomstmuziek blijven: vanaf 2009 leek Berlijn pas echt samen te groeien - en...

Transformatie · 17.10.2018
De Berlijnse woningmarkt kookt over. Na een decennialange stagnatie is de stad de laatste jaren zodanig angesagt dat ze de groeiende vraag naar woonruimte amper kan bijhouden. Nu voor de investeerders alle middelen geoorloofd lijken, lopen de sociale spanningen op. De Berlijnse woningmarkt is een slagveld geworden. Maar welke factoren hebben die Berlijnse woningmarkt zo overspannen gemaakt? We lichten er een aantal uit.
Transformatie · 11.10.2018
Het legendarische vliegveld Tempelhof met zijn iconische terminal en radartoren reflecteert de conflicten, radicale breuken en ingrijpende veranderingen van 150 jaar moderne Duitse historie. Tom Bergrath, STADTGEIST-redacteur én gids in het oude luchthaven gebouw, zoekt al jaren naar sporen van dat verleden.